PRINC - Koranti DEMONI

Pojdi na vsebino

Glavni meni:

Darko Cafuta - Baron Jakob Zekel Videmski, 17. princ ptujskega karnevala Baron Jakob Zekel Videmski

Letos je pred nami 60. Kurentovanje, na katerem imam odgovorno vlogo predstavljanja in promoviranja ptujskega karnevala ter vseh ostalih okoliških pustnih prireditev. Kot veleva tradicija, je pust čas veselja in norčavosti, zato sem prepričan, da bo tudi letošnji postregel z nekaj novimi dogodivščinami. Želim si, da bi skupaj uspeli ohraniti pustne običaje in prireditve na visokem nivoju ter obiskovalcem pričarati nekaj nepozabnih trenutkov, ki bi se jim vtisnili v spomin, tako da bi se radi vračali v naše kraje.

We are starting the 60th Kurentovanje, which puts me in the important role of presenting and promoting Ptuj’s carnival and other carnival events. According to tradition, the carnival season is the time of joy and frivolity, and I believe this year’s edition will not fail to serve new adventures. I wish that I and everyone else will manage to preserve the high level of carnival traditions and events, and create memorable moments for visitors, so they will visit again.

11. 11. 2018 ob 11. uri je predsednik KTED Koranti DEMONI Darko Cafuta prisegal kot 17. princ ptujskega karnevala.

Deloval je dve leti, 2019 in 2020. V teh dveh letih je izvedel s svojim spremstvom 141 nastopov na najrazličnejših karnevalih in prireditvah. Princ je iz Občine Videm, zato je poosebljal osebnost lastnika zemljiškega gospostva Videm v času od 1560 do 1583 barona Jakobu Zekela oziroma Szekeliya. Princa je spremljala njegova gospa, Sabina Zofija Zekel, roj. baronica Hrerberstein.  To je bila prva žena Jakoba Zekela. Baronica je bila vsa v svili in čipkah, saj prihaja iz bogate rodbine Herbersteinov. Obleka je izdelana po modi visoke renesanse. Princ je nosil oblačilo s konca 16. stoletja.


KORANTI DEMONI_PRINC
KORANTI DEMONI_PRINC
KORANTI DEMONI_PRINC
Baron Jakob Zekel Videmski 17. princ ptujskega karnevala Darko Cafuta
Jakob baron Zekel (1530 – 1583) je bil tretji otrok iz prvega zakona Luke Zekela in matere Katarine pl. Meinburg. Jakob je bil rojen leta 1530 in je leta 1560 postal lastnik haloških posesti s sedežem pri sv. Vidu pri Ptuju, svobodnega dvora na Ptuju, kjer je danes knjižnica Ivana Potrča.
Leta 1560 se je poročil z baronico Zofijo Herberstein. Takrat mu je oče predal tudi sv. Vid.
KORANTI DEMONI_PRINC
 
Rodbina Zekel ali Szekely izvira iz Madžarske. Jakob baron Zekel (1530–1583) je bil tretji otrok iz prvega zakona Luke Zekela in matere Katarine pl. Meinburg. Jakob je bil rojen leta 1530. Oče je dal Jakoba Zekela  izšolati za vojaka in ta ga je kot  mlad  častnik pogosto spremljal na vojaških pohodih  v Slavonijo in na Madžarsko.
 

 
kulturno, turistično in etnografsko društvo korantov demoni
MOBIL: +386 (0) 41 76 79 34 info@koranti-demoni.si Copyright 2020. All rights reserved.
Nazaj na vsebino | Nazaj na glavni meni